Teknisk SEO audit med Beam Us Up SEO Crawler

Det finns en ocean av olika SEO Audits och synsätt på hur en audit ska se ut och innehålla. Jag tänker inte gå in på detalj hur en teknisk SEO audit kan se ut, utan lägga min tid på att guida dig i ett av verktygen som finns tillgängliga för att ganska snabbt och enkelt hitta tekniska hinder. Det här är Beam Us Up Crawlern:

Beam Us Up SEO Crawler för tekniska SEO audits.
Beam Us Up SEO Crawler.

För att göra en tekniska SEO audit behöver vi hämta och installera Beam Us Up SEO Crawler, som är kostnadsfritt och fungerar på Windows, Mac OSX och Linux. Efter att ha varit lite halvt laddad med buggar i programvaran så släpptes en ny fungerande version i slutet av februari 2024 (läs mer här).

Hitta vilken sida som är originalet och indexeras av sökmotorer

Canonical-taggar bör varje sajt ha implementerat (läs mer på länken om du inte hört talas om canonicals tidigare). Det ska endast implementeras av dig som känner dig helt säker på vad du gör och vad resultatet kommer bli.

När vi arbetar med en audit så bör vi kontrollera om canonicals används och hur dessa har implementerats. Beam Us Up SEO Crawler har två sätt att rapportera användningen av canonicals. De sidor som har taggen där den överensstämmer med sidans URL och, som exemplet nedan, sidor med taggen där den inte alls överensstämmer med sidans URL. När Beam Us Up har fått läsa av (crawla) en domän så kan du under TO_NOTE: page.rel_canonical_different se vilka sidor som kan ha knasigt implementerad canonical:

Olika canonical taggar på sajten.
Canonical-taggar med Beam Us Up SEO Crawler.

Om du saknar alternativ efter en crawl betyder det att sajten ifråga inte har ett problem med just detta. Dvs. om ERROR: status.error saknas i din rapport betyder det att du inte har detta problem.

Hitta trasiga sidor och ompekade URLer

Ompekade URL:er är ett alldeles för vanligt problem som man stöter på med webbplatser. Crawlen rapporterar eventuella problem bl.a. under TO_NOTE: status.301 för ompekningar med statuskod 301, WARNING: status.302 för ompekningar som sker med statuskod 302 och ERROR: status.error för 404:or (sidor som inte finns).

Om vi har pekat om en gammal URL till en ny, behöver vi använda statuskod 301 för att sökmotorn ska följa vårt råd. 301 betyder permanent ompekning. 302 signalerar att ompekningen är temporär.

När man arbetar med en teknisk SEO audit så gäller det att ha tungan rätt i mun. Små rader kod kan lätt förstöra hela veckan. Tänk om du har suttit och arbetat med ett team i månader för att lansera en ny webbplats och när lanseringsdagen är här, så händer ingenting. Tre dagar senare så händer ingenting heller. Sökmotorerna hittar inte innehållet och den trafiken som kommer in till sajten är precis som tidigare. Då kan noindex-taggen ha följt med sajten från produktionsmiljö till skarp version. Noindex-taggen säger åt sökmotorer att inte lägga till sidan i deras index och blir därmed ogooglebart.

Beam Us Up rapporterar om den hittar sidor med noindex-taggen, under TO_NOTE: blocked.meta_robots, eller andra taggar som är skapade för att man ska kunna hålla borta sökmotorer från innehåll som ännu inte är färdigt.

Sidor som blockerar sökmotorer.
Blockerade sidor.

Länkar på den egna siten

Länkar på den egna webbplatsen är det enklaste sättet att stärka upp sitt egna innehåll. Den viktigaste sidan ska finnas tillgänglig i menyn och nära till hands för sökmotorerna som kommer på besök för att titta på vårt innehåll. Har du optimerat en produktsida men ser inte resultatet av ditt arbete, kan det vara så att du råkat gömma denna viktiga sida långt ner i strukturen på sajten.

Under fliken Incoming links kan du samla på dig en snabb överblick om rätt sidor har rätt länkar och rätt ankartexter (texten som används i länken). Länktexten ”teknisk seo audit med Beams Us Up” är mycket mer relevant och bättre än ”läs mer”, om jag skulle länka till denna sida på min blogg. Jag vill att denna sida ska synas på programvarans namn, inte om du googlar efter ”läs mer”.

Inkommande länkar (teknisk SEO audit).
Inkommande länkar.

Det här är bara toppen av isberget som är Beam Us Up SEO Crawler när du ska göra en egen teknisk SEO audit. Har du en felfri webbplats kommer programmet att ge dig färre rapporter, men om du har många hål som behöver täppas igen så kommer programmet att lista dem. Läs av din webbplats, så håller vi tummarna att det inte dyker upp några tråkiga rapporter som du måste arbeta dig igenom.

Hämta programmet här , besök Alternativeto för att läsa recensionerna (och hitta fler alternativ), och slutligen – lycka till med din tekniska SEO audit!

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.



Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

3 svar till ”Teknisk SEO audit med Beam Us Up SEO Crawler”

  1. Profilbild för dajkpg
    dajkpg

    Mitt antivirus reggar filerna som skadliga…

    1. Profilbild för Per Pettersson

      Vilket antivirus använder du? Jag kör själv med Avast och har inte upplevt några problem.

      1. Profilbild för dajkpg
        dajkpg

        Konstigt, jag använder också Avast!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.