16 månader är ett bra tidsspann, men vad händer efter det? Att arbeta med sökmotoroptimering är en lång match och vill man kunna visa på en tillväxt och resultat över en längre tid, så behöver man exportera sökord (och annan data) från Google Search Console.
Ja, du kan hämta hem datan som finns i Google Search Console. Efter ett par mail så känns det lägligt att lägga upp en översikt på hur, var och varför du kan, och ska, hämta hem din data från Google.
Exportera all data i performance-rapporten
När performance-rapporten är öppen i webbläsaren kan den exporteras uppe i det övre högra hörnet.
Du kan välja mellan att exportera datan till Google Sheets, Microsoft Excel eller till en CSV-fil.
När Google Search Console exporteras till Excel/Sheets så struktureras tabellens data på ett antal olika flikar. Vi skära i det utifrån Queries; vilka sökningar som gör att vi från synlighet och trafik, Pages; vilka sidor som visas i sökresultaten, samt information om länder, enheter och hur innehållet presenteras (Search appearance, läs mer om det hos Google).
Varför ska du exportera din data?
Det enkla svaret är att du ska exportera din data så du har den sparad. Tiden går fort och för varje ny dag, försvinner en historisk dag i Google Search Console.
Med Search Console-datan exporterad kan du bygga upp en egen resultatsrapport över tid, samt kunna visa hur webbplatsen presterande under Black Week 2019, 2020, 2021 och 2022. Som ansvarig över SEO-arbetet är det viktigt att helheten visas upp, inte bara vad som hände föregående år, månad eller vecka.
Att arbeta med SEO och skriva för webben är ett maraton, där resultaten oftast byggs upp långsamt över tid, men stannar kvar och presterar väl; när arbetet genomförs strategiskt och efter konstens alla principer.
Glöm inte att du får endast ut 1 000 rader vid en export. Det går att koppla Google Search Console direkt till en Looker-rapport där man kan exportera mer detaljerad data vid en filtrering och man kan även använda externa tjänster som Search Analytics for Sheets där datan hämtas via API:et. Detta rekommenderas om du har en väldigt stor webbplats med många sidor och många besökare från Googles organiska sök.