Blended data – mixa (kombinera) data med Google Data Studio

Att kombinera olika typer av datapunkter, eller justerad data, är en magisk funktion för oss som arbetar med Google Data Studio. Genom att förbereda grafer eller mättal med den data som vi vill kombinera i en och samma visualisering är lättare än vad man först kan tro. Låt oss gå igenom stegen tillsammans.

I detta exempel så har jag skapat två trendgrafer med sessions som mättal för en webbplats. I den ena grafen har jag skapat ett filter för att se sessions/besök som sker från Stockholm. I den andra har jag ett filter för sessions/besök som sker från Göteborg. Standardiserad data som Google Analytics samlar in åt oss.

Vi förbereder kombineringen/mixen av data i Google Data Studio genom att ge mättalen specifika namn till Session from Stockholm och Sessions from Gothenburg, istället för att kombinera sessions med sessions, vilket säger väldigt lite:

Att ändra namnet på ett mättal (metric) i Data Studio är väldigt enkelt. När du hoovrar (håller muspekaren över) mättalet som visas i den högra menyn när du klickat på en graf – visar en penna. Om du nu klickar på den ändrade symbolen så kan du byta ut mättalets namn till precis vad du vill:

Hur enkelt? Väldigt enkelt.

Nu markerar vi båda graferna (shift+musklick) och högerklickar för att sedan välja Blend data:

Google Data Studio kommer nu att producera en kombinerad visualisering av det vi valt. Blended data. Mixad data, helt enkelt.

Eftersom vi ändrat mättalen så att namnen innehåller mer information kan vi direkt förstå vad som är vad:

Här hittar du fler guider, tips och råd för att arbeta smart med Google Data Studio.