A/B-testa utan utvecklingshjälp

Har du svårt att få dina A /B-tester prioriterade hos utvecklingsteamet? Du är inte ensam! Ta reda på om Redirects tests, eller omdirigeringstester, kan vara en lösning för dig.

En av de största flaskhalsarna när det kommer till A/B-testning är utveckling. Det kan vara svårt att få testerna prioriterade i utvecklingskön, vara allmän brist på utvecklingsresurser, eller bara handla om en tillfällig frysning av utveckling av olika anledningar.

Skrivet av Elin Ledenvik på Conversionista. Det här är en A/B-testartikelsserie i tre delar.

Det finns dock några sätt att A/B-testa utan att behöva utvecklingshjälp. Att många A/B-testverktyg har en visuell (WYSIWYG) editor där du kan göra enklare ändringar kanske du redan känner till, men det vi ska titta på i denna post är så kallade Redirect tests, eller omdirigeringstester.

Hypoteserna är såklart fortfarande lika viktiga

Att kunna testa utan inblandning av utvecklingsteamet är inte en ursäkt till att bara köra enkla, spontana tester. Det är fortfarande viktigt att ta fram hypoteser baserat på data och insikter samt att hitta ett sätt att prioritera sina idéer för att testa det som har störst potential.

Omdirigeringsmetoden ger dig dock möjlighet att testa innehåll som copy och annat innehåll som faktiskt kan ha en stor genomslagskraft. Dessutom kan det bästa sättet att få igång en A/B-testprocess faktiskt vara att bara få ut ett test för att visa hur det fungerar och vilket resultat det ger.

Exempel på hypoteser som vi har testat med denna metod:

💡 Bemöta besökarnas behov tidigare på sidan med en tillagd Call-to-action-knapp i herobilden.
💡 Underlätta jämförelsen mellan produkter genom att visa produktkort i en vertikal lista istället för att behöva scrolla i sidled på en listningssida i mobila enheter.
💡 Tydligare svara på besökarnas frågor på en produktsida genom en redesign med ny informationsstruktur.

OBS! Även om denna metod ger dig möjlighet att testa utan att vara beroende av utveckling är det viktigt att du vet varför du inte kan få tester utvecklade från början. Handlar det till exempel om en tillfällig frysning av utveckling på grund av semester där ingen kommer kunna stoppa testet om något går fel, eller paus på grund av en stor release eller kampanj? Så se till att ta hänsyn till det även för denna typ av test, och bara sätta igång testet om du vet att det finns förutsättningar för ett lyckat resultat.

Guide – Steg för steg

1. Sätt dig ner med din(a) Content Manager(s) för att få en bild av vilka ändringar som är möjliga att göra i det system ni använder för att hantera ert web-innehåll, ert CMS (Content Management System). Det kan vara till exempel WordPress, Episerver, Adobe, Magnolia, Contentful etc.

Det här kan göras antingen före ni skapar era hypoteser, för att känna till vilka begränsningar som finns i förväg, eller efter hypotesskapandet för att se hur ni kan testa en viss hypotes genom att enbart ändra innehåll via CMS:et.

2. Gör en kopia av sidan som du vill testa i ditt CMS, med en liten ändring i URL:en. Till exempel:

https://conversionista.com/tjanster/ab-testning/ → https://conversionista.com/tjanster/ab-testning-1/

3. För att inte skada SEO:n behöver den nya sidan ha antingen en canonical tag eller en noindex tag. Dessa används för att den nya sidan inte ska indexeras av sökmotorer eftersom det då finns risk att din rankning skadas negativt plus att det kan leda in folk direkt till variation B. Båda taggarna är bra, men det är oftast inte nödvändigt att använda båda. Synka med en SEO-kollega.

4. Genomför de ändringar som du vill testa på den nya kopian av sidan. Se till att få den att se ut och fungera så som den ska för att kunna testa din hypotes.

5. Gör en QA (Quality Assurance) genom att besöka den nya sidan från olika enheter och webbläsare. Testa att klicka på länkar på sidan för att se att allting funkar som det ska. Eftersom du inte har gjort några kodändringar bör det inte vara några konstigheter, men man bör ändå alltid göra en bra QA.

6. I ditt A/B-testverktyg, sätt upp ett test för att omdirigera 50% av besökarna till den nya sidan. Det heter ofta Redirect test eller Split test i A/B-testverktyget.

I Google Optimize gör du så här:

  1. Klicka på Create Experience
  2. Döp testet
  3. Lägg till URL:en till ORIGINALsidan i rutan för editor page
  4. Välj Redirect test
  5. Klicka på Create

7. När experimentet skapats, klicka på “Add variant”. Välj sedan “Redirect to a single page” och lägg till URL:en till den nya sidan som ska vara VARIANTEN.

8. Sätt upp resten av testet som vanligt, med de mål (objectives) och eventuella målgruppskriterier (audience targeting) som du vill ha.

Page targeting ska vara satt till originalsidan.

9. När du är klar med uppsättningen, klicka på Preview för att testa så att redirecten funkar och att du kan se ändringarna. Om du inte kan se några ändringar, välj Debug istället i preview-menyn för att se så att targeting-reglerna stämmer. Om experimentet funkar som det ska kommer du bara se gröna ikoner, annars ser du ett felmeddelande om att “This experience was not applied” och vad det är som inte stämmer. Åtgärda problemet och pröva igen.

10. Starta och kör ditt test som vanligt. När besökare kommer till din originalsida kommer testverktyget automatiskt att skicka 50% av trafiken till variantens URL istället. På så sätt kommer du efter testet kunna se ifall din nya sida med ändringarna presterade bättre än originalet eller inte.

När besökare kommer till din originalsida kommer testverktyget automatiskt att skicka 50% av trafiken till variantens URL istället.

Om testet är en vinnare blir det enkelt att implementera ändringarna genom att bara göra ändringarna på originalsidan i ert CMS.

Kom ihåg att det enda dåliga testet är det du inte lär dig någonting av. Har originalet presterat bättre? Då har du ju testat något som du ser påverkar användarnas beteende och kan börja gräva i varför. På så sätt skapar du nya hypoteser utifrån dina tester.

Kom ihåg att det enda dåliga testet är det du inte lär dig någonting av

Sammanfattning

Genom att ändra innehåll i ditt CMS har du möjlighet att göra A/B-tester utan att behöva hjälp från utvecklare. På det sättet kan du få ut A/B-tester utan att behöva vänta på att få testerna prioriterade. Att enbart förlita sig på denna metod är dock inte hållbart i längden då ditt testande kommer att vara styrt av vilka ändringar som du kan göra själv och inte vilka ändringar som du tror kan ha störst genomslagskraft. Målet är ju dessutom att få med sig hela organisationen på CRO-tåget.

Det finns dock mycket ändringar man kan göra med denna metod som kan ha stor genomslagskraft, så länge du ser till att ha en väl underbyggd hypotes.

Skrivet av Elin Ledenvik på Conversionista. Det här är en A/B-testartikelsserie i tre delar.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.



Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.