Anonymisera IP-adresser i Google Analytics med Tag Manager

Om du inte orkar sätta dig in i alla hundratals detaljer gällande GDPR (dataskyddsförordningen) gällande hur du arbetar med Google Analytics, så finns det ett steg som du rekommenderas att ta, nämligen att anonymisera IP-adresser.

Vad anonymiserat IP innebär i praktiken

När du besökar en hemsida så kommer din dator och uppkoppling att säga hej till det installerade webbanalysverktyget med en serie siffror, ex: 12.214.31.144. Det här används för att man i Google Analytics ska kunna se var besökare befinner sig rent geografiskt (och mycket mer).

Genom att ta bort de sista siffrorna i IP-adressen, till 12.214.31.0, gör att det inte finns någon möjlighet att avgöra att det är Stina eller Stefan i Gävle som besöker hemsidan. Även om det i praktiken var omöjligt även innan, så är det omöjligt efter anonymiseringen av IP-adressen. Utan anonymizeIP-funktionen påslagen så sparas hela adressen på Google Analytics servrar, även om vi som webbansvariga har inte någon tillgång till IP-adresserna i rapporterna.

AnonymizeIP i Google Tag Manager

Om du använder Google Tag Manager för att skicka data från din webbplats till Google Analytics så kan du enkelt aktivera anonymisering av IP-adresser – det finns så klart redan som tillval i gränssnittet.

  1. Öppna din Google Analytics ID-variabel
  2. Klicka på more settings och fields to set
  3. Välj anonymizeIp under field name och sätt value till true

Field name: anonymizeIP
Value: true

Nu kommer Google Tag Manager att rensa bort sista siffrorna i IP-adressen innan de skickas vidare till Google Analytics.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

Ett svar till ”Anonymisera IP-adresser i Google Analytics med Tag Manager”

  1. Profilbild för Annika
    Annika

    Visste inte alls att det skulle vara så enkelt att anonymisera en ip. Till och med jag förstår och kan göra det nu :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.