Bildkomprimering – snabbare sajt, bättre upplevelse

Fördelarna med att komprimera bilder till din webbplats är att bilder i sig laddar snabbare, vilket ger en bättre användarupplevelse. Att du äter upp mindre utrymme hos din webbhotellsleverantör då bildernas storlek blir mindre. Men också att du förbättra din SEO, genom att bilderna blir snabbare, vilket Google efterfrågar varenda minut. Allt ska gå snabbt, snabbare, snabbare, i sökmotorns värld.

Men hur kan man komprimera bilder till sin webb utan att behöva krånglig eller dyr programvara som t.ex. Adobe Photoshop?

Mitt favoritkomprimeringsverktyg (hua, det här börjar låta bra nördigt) heter Compressor.io och är gratis som stödjer både lossy och lossless. Wikipedialänk för dig som är nyfiken på skillnaden mellan lossy och lossless bildkomprimering hittar du här.

Compressor.io använder jag för att komprimera samtliga bilder i denna post.

Compressor.io för att komprimera bilder i webbläsaren
Bildkomprimering med Compressor.

Du behöver inte installera någonting utan kan, när känslan kommer, surfa in på Compressor.io och börja komprimera bilder som du sedan använder på din webb. Komprimeringsverktyget ger dig även en förhandsvisning där du ser originalbilden och sedan den komprimerade versionen, sida vid sida, så att du kan godkänna komprimeringen och ladda ner den nya bilden. Målet är att få små, laddningsbara bilder – men om kvalitén är kass kommer din webbplats besökare troligtvis att reagera. Jag gör det dagligen, även på min egen blogg.

Tänk lite extra på SEO när du arbetar med dina bilder. Döp filnamnet till sidans syfte, se till att filen blir tillräckligt liten i storlek och använd gärna ALT-taggen för att beskriva bilden. Ett bra grundarbete är A och O.

Alternativa bildkomprimeringsverktyg

Men du Per, finns det inte en möjlighet att automagiskt komprimera bilder för en webbplats som använder WordPress? Klart det finns. Det finns en uppsjö av lösningar som du kan integrera med WordPress.

Compressor plugin till WordPress

Till exempel Tiny Compress eller Shortpixel Image Optimizer som du kan integrera med din WordPress webbplats för att få ett mer automagiskt arbetsflöde.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

5 svar till ”Bildkomprimering – snabbare sajt, bättre upplevelse”

 1. Profilbild för Markus Ekegren

  WordPress borde komprimera som standard, för användarens och besökarnas bästa :)

  1. Profilbild för Per Pettersson

   Det håller jag med om. Kan säkert bli en realitet i framtiden.

   1. Profilbild för Markus Ekegren

    Hoppas det! Annars bra tips om TinyPNG, gillar deras API också.

 2. Profilbild för sulo
  sulo

  Tiny tillåter max 100 komprimerade bilder/månad, med ytterligare begränsningar för WP-nätverk. Ett desto bättre tillägg i sådana fall är EWWW: https://wordpress.org/plugins/ewww-image-optimizer/. Med EWWW sker komprimeringen dessutom på din egen server, vilket snabbar upp det hela (med Tiny skickas bilderna över nätet mellan din server och deras komprimeringstjänst).

  1. Profilbild för Per Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.