Bitly med egen domän

Jag använder mig av URL-förkortningstjänsten Bitly men med en egen domän. Jag tyckte att Bitly.com lät lite för tråkigt så jag började titta på vad det fanns för lediga domäner som jag skulle kunna använda och få till URL-förkortningen (bitly-länkarna) lite mer spännande. Åtminstone, lite mer unik. Så efter lite sökande bland lediga domäner hittade jag det nästan perfekta valet. Readthis.at

Vad är Bit.ly?

Bitly kortar ner URL:er vilket underlättar om man ska dela en sida i sociala medier eller använda sig av UTM-taggar*. Webbadressen blir kortare, helt enkelt. Från https://www.perpettersson.nu/kampanjer/julkampanj-2018/ till https://bit.ly/1Ab3BN. Utöver en kortare URL att dela får vi ut lite enklare klickstatistik för källa (epost, Twitter) och position (Sverige, Tyskland).

Googles URL-förkortningstjänst goo.gl kommer inom kort att vara nedlagd. Sedan mars 2018 tillåts inte nya användare och planen är att tjänsten ska släckas ner i mars 2019. Exportera din goo.gl-data i god tid och migrera över till bitly (som också är gratis).

* UTM-taggar används av Google Analytics för att skicka med extra information om en person klickar på länken, t.ex. ett kampanjnamn.

Bitly med en egen domän

Om jag väljer att dela en länk via Bitly med min egna domän så blir bitly.com/2gRXg49 istället readthis.at/2gRXg49. Det är ganska enkelt att ställa in så att en egen domän används, vilket jag tänkte lyfta lite mer detaljerat.

Det första du behöver göra är att registrera dig för ett gratis konto hos Bitly. Klicka på ditt användarnamn och välj Settings > Advanced Settings > Branded Short Domains.

Skriv in din domän som du vill koppla ihop med Bitly och vänd dig sedan till ditt webbhotell där du har registrerat din domän (i mitt fall så har jag använt Loopia). Ställ in ditt DNS A Record till att peka mot 69.58.188.49 . Om du stöter på några problem så löser du det enklast genom att maila in till ditt webbhotell så kommer de att hjälpa dig med rätt inställningar.

Vänta på att det verifieras och voilà!

Bitly.
Bitlys gränssnitt, när man tittar på en delad förkortad URL.

När du nu förkortar en URL med Bitly så får du det under en egen domän.

Korta ner URL:er med Bitly direkt i ett kalkylark

Bitly har ett API som vi kan koppla på ett kalkylark. Om du delar webbadresser hela dagen lång, så kommer du spara mycket tid genom att använda ett kalkylark som automatiskt skapar Bitly-länkar. Som vanligt har jag skapat en mall som du kan ladda ned och använda:

Generera Bitly-länkar

Det vi behöver är en access token (en API-nyckel). Din Bitly API-nyckel hittar du som inloggad under Settings > Advanced Settings > API Support. Klistra in det i mallen och du är redo att rocka loss. Varje ny URL som klistras in i dokumentet kommer direkt att bakas om till en kortare bitly-länk.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.