Kategorier
SEO

Rel=”canonical” – vad är det?

Canonical, eller kanoniserade webbadresser som det så knasigt kallas på svenska, är ett sätt att förtydliga för sökmotorerna vad som är original och vad som är kopierat, eller duplicerat, innehåll.

Rel=Canonical

Rel=”canonical” använder vi oss av i sidans källkod för att få sökmotorerna att förstå vilken sida/URL som ska visas i sökresultaten. Detta är ett sätt att förhindra Google från att bli förvirrad när det finns flera identiska, duplicerade, sidor som matchar en sökning.

<link rel="canonical" href="http://www.exemplet.se/originalartikel">
Canonical-tagg på sidor
En förklaring av canonical-taggen.

Canonical-taggen är enkel att använda

Om vi utgår från det så vackert illustrerade exemplet ovan (nej, jag är inte seriös):

  • originalartikeln på www.exemplet.se/originalartikel visa i sin källkod <link rel=”canonical” href=”http://www.exemplet.se/originalartikel”>
  • och dubbletten av artikeln på www.exemplet.se/kopieradartikel <link rel=”canonical” href=”http://www.exemplet.se/originalartikel”>

Alltså, samma canonical-URL på båda sidorna. Sökmotorerna ser både sidorna, läser av koden och förstår att originalet är den sida som ska placera sig i sökresultaten. Att den duplicerade sidan visar innehållet från www.exemplet.se/originalartikel och inte är så vidare attraktiv för sökmotorerna.

Canonicals är också ett sätt att försöka kringgå problemet när andra stjäl vårt innehåll genom att kopiera det vi har skapat och publicerar det på egen webbplats.

På många stora webbplatser finns det köpvillkor eller kanske leveransvillkor som måste ligga tillgängligt för besökarna under alla produktkategorier på sajten. Då kan vi hjälpa sökmotorerna att förstå vilka som är dubbletter/duplicerat innehåll och vi kan fokusera på att få den rätta sidan att placera sig i sökresultaten när kunderna vänder sig till Google eller Bing för att hitta våra leveransvillkor.

Haka på 300+ prenumeranter intresserade av sökmotoroptimering

Läs mer om canonicals hos Google och se till att du använder dig av möjligheten, om den finns.

Av Per Pettersson

Per brinner för att hjälpa företag få ut det mesta av den digitala världen. Senior konsult (manager) som gillar att föreläsa och sprida kunskap om digital marknadsföring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.