Exkludera dig från Google Analytics med filter

Det kan tära på krafterna när flera personer och team är involverade i utvecklingen av en webbplats. Ansvarig person för Google Analytics springer runt och ber om IP-adresser till alla kontor för att exkludera från datainsamlingen, men som de flesta av oss vet, arbetar man sällan endast från kontoret.

Vi konsulter kopplar upp oss på tåget, flyget, på caféet och hemma för att jobba i våra projekt, vilket gör det nästintill omöjligt för webbanalytiker att exkludera oss alla från spårningen som ligger på sajten. Givetvis går detta att läsa med cookies, men låt mig få presentera en mycket enklare lösning på problemet.

Exkludera besök med kampanjtaggning

Först använder vi Googles verktyg för att tagga upp/dekorera länkar med information som Google Analytics plockar upp. Vi anger den domän/webbplats som vi ska arbeta med och hittar på kampanjparametrarna för källa, medie och namn (source, medium, name):

Din domän med kampanjnamnet "exclude-me"

Ovanstående exempel skulle rapportera ett besök via den upptaggade länken som ett besök från källan bookmarks, mediet personal-link under kampanjnamnet exclude-me. Riktigt udda, men det spelar faktiskt ingen roll, då vi ska använda oss av ett filter för att exkludera besöket helt och hållet från Google Analytics.

Skapa ett filter i Google Analytics

Nästa steg är att skapa ett filter i Google Analytics som exkluderar alla besök som sker via den kampanjtaggade länken vi precis skapat:

Exkludera besök med filter
Exkludera besök med ett Google Analytics-filter.

Som Filter Type väljer du Custom > Exclude > Campaign Name följt av det kampanjnamn vi valt (i detta fall, exclude-me).

Nu kommer alla besök via länken att exkluderas i Google Analytics-rapporterna. Dela länken med alla team och personer involverade i utvecklingen av webbplatsen och njut av den uppstyrda datainsamlingen.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

4 svar till ”Exkludera dig från Google Analytics med filter”

 1. Profilbild för Tobias Dokken

  Intressant läsning!

  Är det inte i just det här fallet enklare för alla att ställa in webbläsarna att inte acceptera kakor för de domäner man arbetar med? Då slipper man klydda med att skapa kampanjlänkar och filter

  1. Profilbild för Per Pettersson
   Per Pettersson

   Det här gör livet enklare. En länk, ett filter. Dela med alla som är involverade, så behöver de inte vara beroende av enheter eller platser.

   1. Profilbild för Tobias Dokken

    Jag ska testa! :)

    Stämmer det att när man klickat på länken en gång så skapas en kaka som kommer ihåg att man använt filtret, även när man besöker sajten nästa gång utan parametrarna?

    Man är ju beroende av länken. Känns som att det optimala är att länkarna då finns samlade på ett lättillgängligt ställe. Annars blir det himla bök att alltid behöva leta upp länkarna när man byter enhet/webbläsare. Då känns det enklare att helt enkelt ställa in webbläsaren att inte acceptera kakor för sajten / eller köra inkognito.

    1. Profilbild för Per Pettersson
     Per Pettersson

     Det stämmer. Enklast är att använda länken och spara den som ett bokmärke, så behöver man endast använda den en gång per enhet. Och om du kör inkognito så kommer du att plockas upp av Google Analytics.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.