Google Analytics 4 ersätter Universal Analytics

Den 1 juli 2023 kommer Google att fasa ut nuvarande Universal Analytics och erstätta det med Google Analytics 4 – nästa generations webbanalys enligt Google.

Vad innebär bytet till Google Anaytics 4?

Universal Analytics var baserat på sessions/sessioner vilket GA4 har lämnat för events/händelser. All datainsamling kommer med Analytics 4 vara event baserad.

Google har tagit ett helt nytt grepp om hur rapporterna ser ut och fungerar, vilket också påverkat vilka standardval man har direkt efter en uppsättning av Google Analytics 4.

Menyn är omarbetad och tillgängliga rapporter är ganska kraftigt reducerad, med grundtanken att varje enskild analytiker ska sätta upp sina egna rapporter och hur den insamlade datan ska presenteras i GA4.

GA4 möjliggör fler anpassade funnels och besökarflöden för att kunna visualisera och förstå hur köpresan ser ut för dina besökare på webbplatsen.

Google Analytics 4 kommer att göra det möjligt att fokusera mer på individen, även om detta sker anonymt. Det innebär att vi har möjligheten att förstå, i större utsträckning, vilka kanaler som bidrar i köpresan och besökarflödet.

Rapporter i Google Analytics 4.

Installera och börja använda Google Analytics 4 redan idag

Om du redan har Universal Analytics och ett Google Analtics-konto uppsatt kan du i Admin-gränssnittet på Property/Egendom-nivå (se bild nedan) använda GA4 assistenten för att parallellt samla in data till både Universal Analytics och Google Analytics 4.

En stark rekommendation är att börja redan nu med att sätta upp GA4, inte bara för att påbörja datainsamlingen – men också för att ge dig själv tid att bli bekant med det nya gränssnittet, rapporterna och läsa på hur den nya datainsamlingen kan sättas upp.

Hur länge kommer du har tillgång till din gamla data?

I skrivande stund så säger Googles dokumentation att din data med Universal Analytics kommer finnas tillgänglig i minst 6 månader efter 1 juli 2023. Det kan därmed vara smart att redan nu börja planera för hur all data ska exporteras, paketeras och kunna användas när gränssnittet inte längre kommer finnas tillgängligt.

Var kan du läsa och lära dig mer om Google Analytics 4?

Google har en bra översiktssida för dig som vill byta till GA4, med guider king kontostruktur, datainsamling, förändringar med Google Ads (om du annonserar) och mycket mer.

Google Analytics teamets tidigare kollega Krista Seiden kommer att fortsätta sin rapportering och dokumentation kring GA4 under egen flagga.

För implementering och mer avancerad användning så kommer Simo Ahava säkerligen att spotta ut mängder med bra artiklar och guider. Ett måste för dig som planerar att implementera Google Analytics 4.

Vad innebär GA4 för bloggen?

Universal Analytics och tidigare versioner av Google Analytics har varit ett återkommande ämne på bloggen under ganska många år. I mitt dagliga arbete så arbetar jag med data, men inte uppsättningar eller hur insamling ska ske. Bytet till GA4 innebär att det sannolikt kommer skrivas väldigt få artiklar framåt. Fokus ligga på digital marknadsföring och sökmotoroptimering istället för Google Analytics 4.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

2 svar till ”Google Analytics 4 ersätter Universal Analytics”

 1. Profilbild för Patrik
  Patrik

  google analytics 4 är ju alldeles för stökigt för oss som är vana att arbeta med det tidigare gränssnittet. det känns som att google vill lämna alla ”vanliga” användare och upplevas som mer komplext och mer premium.

  1. Profilbild för Per Pettersson
   Per Pettersson

   Personligen så kommer jag inte investera lika mycket tid i att lära mig det nitty-gritty med GA4, men se till att jag kan tolka och få ut den data som jag är beroende av i arbetet. Möjligtvis så borde en Looker-rapport (tidigare Data Studio) kunna sättas upp för intern användning, så slipper kollegor lära sig allt från scratch igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.