När Google hittar webbplatsfel

Webbplatsfel, eller Site Errors, i Google Search Console är en rapport som visar: Inga fel har upptäckts under de senaste 90 dagarna. Snyggt! Fram tills den dagen då problemen uppstår och Google rapporterar dem via sitt verktyg för webmasters. Det här är en av de få gånger som jag själv sett rapporten för en kund och tar då tillfället att visa hur det kan se ut och hur vi kan agera på det Google flaggar för.

Först vill jag, som standard, uppmana dig till att använda Search Console på engelska. Det finns så många fler artiklar, guider och diskussioner på forum som adresserar eventuella problem och lösningar. Om du håller dig till engelska kommer du hitta svar och idéer mycket enklare och snabbare.

Min kund har haft server-problem, vilket gör att Webbplatsfel-rapporten visas i deras Search Console-konto. Rapporten är uppdelad efter DNS-fel, Server-fel och Robots.txt hämtningsfel. Som skärmdumparna nedan visar så har kunden inte haft problem med varken DNS eller Robots.txt

DNS fel i Google Search Console.
Search Console DNS-fel.

Det som strulat är serverhämtningen: Tidsgränsen för anslutning överskreds. Google kunde alltså inte ansluta till servern. Det kan hända att servern var överbelastad eller att den hade konfigurerats felaktigt. Så min första action som SEO-konsult är att flagga detta, med detaljer, för utvecklingsteamet som är ansvariga för drift och funktion av webbplatsen.

Server connectivity i Google Search Console.
Server connectivity.
Robots.txt fetch rapport i Search Console.
Robots.txt i Search Console.

För att vara på den säkra sidan kan du använda tjänster som Uptime Robot som kontrollerar om din webbplats är tillgänglig eller inte (och då varnar dig). Det finns en hyfsat bra gratisnivå att komma igång med.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.