Hur du använder RegEx med Google Search Console

RegEx tillgängligt i Google Search Console? Du läst rätt. Äntligen kan vi få till smidigare arbetsflöden med sökordsdata och hur vår webbplats presterar i Googles sökresultat. Så hur kan du få ut mer av Search Console med hjälp av RegEx?

Vad är RegEx?

Regular Expression är förkortat till RegEx (reguljära uttryck) och används flitigt för att matcha olika textmönster. RegEx används ofta i Excel och när man vill hämta/extrahera information från loggar, kod och texter. Med RegEx definerar man vad som ska extraheras och kan spara enormt mycket arbetstid.

RegEx i Google Search Console

Performance-rapporten som innehåller sökordsdata över vår webbplats kan nu användas i kombination med RegEx, vilket gör att vi kan skära i sökorden på flera olika smarta sätt och framförallt enklare än tidigare.

Du hittar RegEx-funktionen under Query i den över filtreringsmenyn i Performance-rapporten.

RegEx kan man använda för enkla lösningar, men också hur avancerat som helst. Det kan kännas som en brant uppförsbacke när man precis börjar läsa på om alla reguljära uttryck, men jag lovar dig att det kommer vara värt investeringen av tid (och ibland huvudvärk).

RegEx exempel

Förklaring av tecknetExempelFörklaring av exemplet
|och/ellervolvo|XC40Text som innehåller ”volvo” och/eller ”XC40”
.*vad som helst.*volvo.*Text som innehåller ”volvo” där vad som helst får stå innan och efter ”volvo”
\gör RegEx till ett teckenvolvo\|XC40Text som innehåller ”volvo|XC40” (jämför med det första exemplet)
()gruppera flera uttryckvolvo(elbil|dieselbil|lastbil)Test som innehåller ”volvoelbil” och/eller ”volvodieselbil”, ”volvolastbil”

Testa RegEx med Rubular, en öppen gratistjänst för att verifiera dina reguljära uttryck, innan du applicerar dem på din data.

RegEx i Google Search Console.
Två ord grupperade med RegEx för att summera hur många klick som skett på sökningar som innehåller ”instagram” och/eller ”twitter”.

RegEx matchar eller matchar inte

En RegEx-sträng som matchar eller inte matchar finns nu tillgänglig i Search Console.

Uppdatering: Det har blivit ännu enklare att arbeta med RegEx i Search Console. Nu kan vi använda våra reguljära uttryck i kombination med att det matchar eller inte matchar. Dvs om vi vill exkludera flera ord eller inkludera dem. Härligt.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.