Kvalitetstesta din webbplats för mobil och dator

Det är fem gånger troligare att folk lämnar en mobilwebbplats som inte är mobilvänlig.

Google

Google lanserar ett kvalitetstest

Google har lanserat ett testverktyg som tittar bland annat på mobilvänligheten av en webbplats. Det innebär att tryckytor ska vara tillräckligt stora för besökare, att det inte används onödigt många pluginprogram, att sajten visas på korrekt sätt, att storleken på allt innehåll anpassas efter enhet och att teckensnittet som används på webbplatsen är läsbart. Logiskt och enkelt att agera på.

Nästan hälften av alla besökare lämnar en mobilwebbplats om sidorna inte läses in på tre sekunder. – Google

Resultatet av Googles test över denna blogg säger att mobilvänligheten är bra, men att hastigheten är någonting som jag borde ge lite mer kärlek:

Googles mobiltest av sajter
Googles kvalitetstest av min blogg

Innehålletstest på mobil enhet och dator

Testet tittar också på om JavaScript- och CSS-kod blockerar renderingen av innehåll, hur cachelagring används i webbläsaren, hur lång svarstiden från servern är, hur mycket kod vi stoppat in i vår CSS, om vi pekat om sidor mellan varandra, glömt komprimera bildfiler, inte förminskat HTML eller JavaScript med mera. I ditt arbete med konverteringsoptimering är det viktigt att tekniken på och bakom webbplatsen fungerar väl, inte bara det språkliga och visuella.

9 av 10 säger att de använder flera skärmar när de till exempel bokar flyg eller hanterar sina privatekonomi. – Google

Kvalitetstestet tittar på webbplatsen både från en mobil enhet som på desktop då rapporten som vi får även kan skilja sig mellan de olika enheterna.

Uppdaterat 2016-11-30: Googles John Mueller har även gått ut med att webbplatsägare ska sikta på en laddtid under 2-3 sekunder (källa).

Testa din sajt med Google här.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

,

på ämne:

Kommentarer

2 svar till ”Kvalitetstesta din webbplats för mobil och dator”

 1. Profilbild för Markus
  Markus

  Äntligen ett verktyg som är lite mer pedagogiskt så man inte behöver ha med kodare hela tiden för att jobba med siten.

  1. Profilbild för Per Pettersson
   Per Pettersson

   Det kan vara en liten uppförsbacke när man ska optimera en webbplats, men verktygen i sig blir mer och mer vettiga för användare. Tycker även att Gtmetrix (kollar laddningstider och ger detaljerad information) är ganska pedagogiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.