Så här skapar du en favicon

En favicon är den där lilla ikonen som dyker upp vid sidan av ett bokmärke i webbläsaren, på webbläsarfliken och numera även i Googles sökresultat vid domännamnet.

Vad är en favicon?

Till vänster om domännamnet och webbadressen visar Google webbplatsens favicon, i det här fallet en väldigt pixlad profilbild på mig själv. Faviconen bestämmer du själv över, om det ska vara en enkel färg, en pixlad logotyp eller profilbild.

Favicon i Googles sökresultat.

Du kan väldigt smidigt använda dig av flertalet gratistjänster för att generera denna lilla ikon som du lägger upp på servern där du har din webbplats. Förutom att ikonen visas i Googles sökresultat så används den flitigt i webbläsaren. Om du har en favicon så kommer den att visas på fliken och vid bokmärket.

Faviconer på webbläsarflikar.
Faviconer visas på webbläsarens flikar.
Faviconer på bokmärken i webbläsaren.
Faviconer visas vid bokmärken i webbläsaren.

Skapa en favicon på ett par minuter

Jag har bland annat använt favicon.io där du kan ladda upp en färdig bild, men också skapa en favicon snabbt om du vill använda text eller en emoji. Det måste inte vara din logotyp.

Glöm inte att kolla igenom hur det ser ut i sökresultatet med konkurrensen. Är det trista, pixlade logotyper som man inte kan urskilja? Testa något nytt, om du kan (och vågar). Gör det någon skillnad om du är det röda hjärtat i havet av pixlade surrealistiska logotyper?

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.