Är du fortfarande uppgiven och irriterad på att du inte kan se lika många sökord i Google Analytics som i början av 2013? Det finns ett antal sätt att kringgå problemet men oftast tar det tid och fokus, för att det ska bli rätt och riktigt. Om du vill få in sökord i Google Analytics så finns det en enkel lösning som väldigt många, enligt min erfarenhet, har missat. Vi behöver bara hämta våra sökord från Google Webmaster Tools.
I Google Analytics administratörspanel väljer vi vår webbplats Property Settings:
Längst ner bland Property Settings hittar vi inställningarna för Webmaster Tools. Om kontot inte är redan länkat ser vi ”none” och går vidare med att klicka på Edit:
Det öppnar upp en lista i Google Webmaster Tools med de webbplatser vi har verifierat tidigare. Hitta rätt webbplats, markera den och klicka på Save:
Lika enkelt som att vispa ihop en god hollandaisesås!
Tänk på! Kontrollera i Google Analytics under Property Settings och Webmaster Tools Settings att sökorden samlas in och visas för alla Views som är uppsatta. Best practice är att ha en Master View som används för rapportering, en Test View för att göra tester av filter m.m. och en Unfiltered View – rå data:
Tillbaka i Google Analytics under Acquisition > Search Engine Optimization > Queries ser vi nu vår tidigare bortglömda men ack så kära sökord. Den data som presenteras kommer direkt från Webmaster Tools, inte Analytics. Vad sägs om att vi gör ett litet test kring positionerna som rapporteras? ”är du ensam håll ett möte” sägs ligga på genomsnittlig position 2 i sökresultatet:
Så trevligt. Den genomsnittliga positionen stämmer:
Positionsrapporten i Google Analytics håller måttet. I alla fall den här gången. När den här posten publiceras ligger sidan på position 1 vid samma sökning, i inkognitoläge i Stockholm med Google Chrome. Vill du har bättre koll på dina sökord och positioner kan jag rekommendera SearchMetrics, den betalda versionen, som jag arbetat länge med.
Nu finns det ingen ursäkt längre. Se till att hämta in dina sökord i Google Analytics. Desto mer vi vet kan vi optimera efter, hitta rätt sökningar, rätt besökare, öka vår trafik och sälja eller informera bättre än vi gjort tidigare.