Kategorier
Google Analytics SEO

Sökord i Google Analytics

Är du fortfarande uppgiven och irriterad på att du inte kan se lika många sökord i Google Analytics som i början av 2013? Det finns ett antal sätt att kringgå problemet men oftast tar det tid och fokus, för att det ska bli rätt och riktigt. Om du vill få in sökord i Google Analytics så finns det en enkel lösning som väldigt många, enligt min erfarenhet, har missat. Vi behöver bara hämta våra sökord från Google Webmaster Tools.

I Google Analytics administratörspanel väljer vi vår webbplats Property Settings:

Koppla ihop Google Analytics med Webmaster Tools för att visa sökord

Längst ner bland Property Settings hittar vi inställningarna för Webmaster Tools. Om kontot inte är redan länkat ser vi ”none” och går vidare med att klicka på Edit:

Webmaster Tools är inte länkat med Google Analytics

Det öppnar upp en lista i Google Webmaster Tools med de webbplatser vi har verifierat tidigare. Hitta rätt webbplats, markera den och klicka på Save:

Google Webmaster Tools-konton att länka till Analytics

Välj ditt Webmaster Tools konto för rätt webbplats att länka till Google Analytics

Lika enkelt som att vispa ihop en god hollandaisesås!

Tänk på! Kontrollera i Google Analytics under Property Settings och Webmaster Tools Settings att sökorden samlas in och visas för alla Views som är uppsatta. Best practice är att ha en Master View som används för rapportering, en Test View för att göra tester av filter m.m. och en Unfiltered View – rå data:

Hämta sökorden till alla Views i Google Analytics

Tillbaka i Google Analytics under Acquisition > Search Engine Optimization > Queries ser vi nu vår tidigare bortglömda men ack så kära sökord. Den data som presenteras kommer direkt från Webmaster Tools, inte Analytics. Vad sägs om att vi gör ett litet test kring positionerna som rapporteras? ”är du ensam håll ett möte” sägs ligga på genomsnittlig position 2 i sökresultatet:

Sökord i Google Analytics - hämtat från Webmaster Tools
Sökord i Google Analytics.

Så trevligt. Den genomsnittliga positionen stämmer:

Inkognitosökning i Chrome på Google

Positionsrapporten i Google Analytics håller måttet. I alla fall den här gången. När den här posten publiceras ligger sidan på position 1 vid samma sökning, i inkognitoläge i Stockholm med Google Chrome. Vill du har bättre koll på dina sökord och positioner kan jag rekommendera SearchMetrics, den betalda versionen, som jag arbetat länge med.

Nu finns det ingen ursäkt längre. Se till att hämta in dina sökord i Google Analytics. Desto mer vi vet kan vi optimera efter, hitta rätt sökningar, rätt besökare, öka vår trafik och sälja eller informera bättre än vi gjort tidigare.

Av Per Pettersson

SEO Manager på Curamando (ARC). Använder bloggen för att introducera koncept, visa på möjligheter och skapa förutsättningar till ett effektivare arbete kring digital tillväxt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.