Google Analytics utbildning – gå en kurs

Om du vill gå en kurs i Google Analytics eller utbilda dig i egen takt, så vill jag börja med att gratulera. Att arbeta med webbanalys är väldigt givande och utmanande, oavsett litet sidoprojekt eller stor kommunal webbplats. Det är viktigt att förstå grunderna med Google Analytics och ständigt lära sig, för att kunna dra rätt slutsatser och lita på den data man analyserar.

Det finns olika tillvägagångssätt för att vidareutbilda sig, eller börja den analytiska resan. Med handledning, på egen hand eller digitalt med inspelade videolektioner.

Det finns inga dummar frågor. Funderar du över vad som är rätt typ av utbildning för dig? Kanske en kurs med kollegorna eller studier på kvällstid när ungarna somnat? Öppna upp mailen och skicka över dina funderingar till mig så hjälper jag mer än gärna till. Webbanalys är fantastiskt roligt och det vill jag att även du ska känna.

Utbildning på egen hand

Gratis kurser med Google Analytics

Google Analytics har i skrivande stund fyra olika kurser under namnet Google Analytics Academy. En grundkurs (GA for beginners), en snäppet mer avancerad kurs (advanced GA), en mer avancerad kurs (GA for power users) samt en introduktionskurs för dig som ska arbeta med Google Analytics 360.

Om du har ett specifikt problem med Google Analytics så kan du alltid använda dig av supportsidorna för att hitta rätt riktning och lösning på ditt problem. Som du kanske märker så länkar jag till de engelskspråkiga supportsidorna. Min åsikt är att man ska lära sig verktyget på engelska. Det underlättar när du genomför kurser, samt läser artiklar och felsöker på nätet. En klar majoritet av de artiklar som publicerats är nämligen skrivna på engelska.

Hittar du inte ditt svar på supportsidorna så kan du ställa din fråga i Google Analytics-communityt. Men försök alltid att först hitta svaret själv. Man lär sig så mycket mer när man måste tänka till och gräva runt, istället för att få allting serverat på ett silverfat – även om det är bekvämt.

Ta Google Analytics certifieringen

Google Analytics Individual Qualification (IQ) är ett test som tar cirka en timme, vilket du gör i din webbläsare och det är så klart tillåtet att använda sig av anteckningar (som i verkligheten). Studera i egen takt GA for beginners och advanced GA (se längre upp på sidan) innan du kör igång testet, som för övrigt också är gratis.

Klarar du GAIQ får du ett certifikat som gäller i ett och ett halvt år:

Google Analytics kurs med certifikat

Betala för onlinekurser med Linkedin

Genom åren har teamet på Google tagit fram olika alternativa utbildningar och för tillfället är det ganska tunt på bra material utöver de fyra ovanstående kurserna (som är helt gratis). Personligen så hittar jag bra kurser inom det mesta på Linkedin Learning, det som en gång i tiden kallades för Lynda.com, med den inte så lockande månadskostnaden på 399 SEK. Men då har man tillgång till allt material och alla utbildningar.

Gå en handledd kurs i Google Analytics

Är du inte intresserad av att utbilda dig i grunderna kring Google Analytics på egen hand och vill ha professionell handledning så finns det massor av kurser runt om i landet. På min arbetsplats så har vi utbildat i Google Analytics på flera olika konferenser och arrangerat skräddarsydda utbildningar på företag. Om det är en handledd kurs du letar efter så är det bara att fråga.

Utbilda dig till webbanalytiker

Medieinstitutet (YH) utbildar webbanalytiker i både Stockholm och Malmö. Sedan 2016 sitter jag i ledningsgruppen (representant för näringslivet) och jag behöver nog inte sticka under stolen med att färdigutbildade webbanalytiker är väldigt attraktiva på marknaden. Både på byråsidan, i större företag och organisationer. YH-utbildningen är ett enkelt sätt att snabbt komma in på arbetsmarknaden och få glänsa med alla Google Analytics-kunskaper som du har.


Så länge du genomför någon form av utbildning i Google Analytics, på egen hand eller handledd kurs, så blir jag glad. Webbanalys är bland det roligaste som finns men kräver en bra grundförståelse för datainsamling och mättal. Förstår man grunderna faller alla andra bitar på plats.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

4 svar till ”Google Analytics utbildning – gå en kurs”

 1. Profilbild för Lizanna

  Hej finns det någon liknande ”kurs” i analytics på svenska?

  1. Profilbild för Per Pettersson
   Per Pettersson

   Tyvärr inte lika omfattande. Det bästa rådet jag kan ge dig om du vill slippa engelska är att höra av dig till byråer eller enskilda konsulter som kan anpassa utbildningen för just dig. Men det kommer tyvärr med en kostnad.

 2. Profilbild för Josefine Hedin
  Josefine Hedin

  Gedigen lista över google analytics kurser och resurser. Mycket som man kan studera på själv i egen takt. Om man letar efter mer avancerade kurser som också är gratis?

  1. Profilbild för Per Pettersson
   Per Pettersson

   Linkedin Learning har många Google Analytics-kurser och är nog det bästa alternativet, men tyvärr inte gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.