Kategorier
SEO

Betala till Google, eller gissa din potentiella trafik

Om du använder Googles sökordsplanerare (keyword planner) men utan att annonsera, då keyword planner är en del av Google Adwords, så finns risken att du får helt skev data att agera på.

Google.

Advertisers with lower monthly spend may see a limited data view in the Keyword Planner. For example, you may see values such as 0, 1-100, 100-1K, 1K-10K, 10K-100K, 100K-1M, 1M+ in the average monthly searches column. In addition, other advertisers may trigger the limited data view by reaching a limit on the number of searches for search volume data. Google

Det här betyder att du löper en stor risk att inte få korrekt data av Google på sökningar, om du inte redan spenderar pengar med Adwords. Med mitt personliga konto där jag spenderar 1-200 kronor i månaden på ett fåtal sökningar ger mig månatliga sökningar på 100-1000 på sökordet starkvin. Det är en ganska så stor skillnad på om det söks 100 gånger i månaden eller 1000 gånger.

Ingen annonsering med Google Adwords
Bred sökvolym med Google Adwords.

Med mitt konto som spenderar ganska friskt med Adwordskampanjer får jag en helt annan bild. Google säger nu att man söker 390 gånger i månaden på starkvin, samt presenterar söktrender.

Annonsering med Google Adwords
Exakt sökvolym med Google Adwords.

Båda konton är inställda på samma sätt och kontrollen genomfördes på samma data, samma IP-adress.

Google tvingar alltså fram annonsörer och låser ner stora delar av sin öppna data, som marknadsförare varit (och är) beroende av. Om du inte är villig att annonsera i Google, ska du inte få veta hur man söker heller.

Det här är ett riktigt dumt steg i fel riktning. Google själva har gått ut med att det är för att tredjepartsprogram ska sluta hämta information från Google och använda i egna program och lösningar, men det måste kunna undvikas på ett bättre sätt än att bromsa åtkomsten för många användare. Stoppa in er ”jag är inte en robot”-verifikationslösning istället för att låsa dörrar.

Av Per Pettersson

Senior SEO Manager på Curamando (ARC). Använder bloggen för att förklara koncept, visa på möjligheter och skapa förutsättningar till ett effektivare arbete kring digital tillväxt.

4 svar på ”Betala till Google, eller gissa din potentiella trafik”

Google har inte (än så länge) gått ut med hur mycket man måste spendera för att få tillgång till mer korrekt data. Troligtvis kommer de inte att göra det heller. Men det kommer säkert att sippra ut information om ett tag då användare kommer kunna jämföra vad de spenderar med keyword planner och vilken data de får ut kring sökorden.

Svara

Alla verktyg som används för att kontrollera rankings ger sökvolymsdata, men för att göra en ny analys så kan man använda t.ex. Keywordtool.io som man tyvärr måste betala för. Men, det löser problemet.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.