Blockera botar med .htaccess

Ibland måste man blockera botar med sin .htaccess-fil, när den vanliga botfiltreringen inte håller måttet. Det gäller att ha tungan rätt i mun om man ska redigera sin .htaccess fil på servern, men det kommer att löna sig. För den här synen är inte alls vacker:

blockera botar med htaccess

Problemet med botar är att för många och mycket trafik kan orsaka dataurval i Google Analytics.

Dataurval i Google Analytics (och andra analysprogram) innebär att en delmängd av trafikinformationen väljs ut och att rapporterna baseras på urvalet. Dataurval används ofta vid statistisk analys, eftersom analysen av en delmängd av informationen ger ungefär samma resultat som en analys av hela datamängden. Dessutom blir bearbetningstiden kortare, vilket ger snabbare resultat.

För att blockera botar helt från att nå Google Analytics, vilket det gör även om vi använder filter, behöver vi är ett FTP-program (jag kan rekommendera FileZilla) och tillgång till vår server, där hemsidans alla filer ligger. Vi behöver nämligen koppla upp oss mot servern och redigera vår .htaccess-fil. I .htaccess-filen lägger vi till, i mitt fall:

## SITE REFERRER BANNING
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC,OR]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} buttons-for-website\.com [NC,OR]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} seoanalyses\.com [NC]
  RewriteRule .* - [F]
Blockera botar med .htaccess

Jag har haft problem med botar från semalt.com, buttons-for-website.com och seoanalyses.com – men nu blir det blockerat. Ingenting som syns i Google Analytics eller som påverkar min datainsamling. Fantastiskt.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.