Google Search Console, AdSense, Analytics och Pagespeed direkt i WordPress

Ja, du läste rätt. Nu finns möjligheten att koppla på Google Search Console, Analytics, Page Speed och AdSense om du använder WordPress för din site. Google Site Kit har testats och relativt imponerad blir slutsatsen efter testet. Site Kit möjliggör att data från olika Googletjänster kan presenteras på ett enkelt sätt i WordPress, så du slipper logga in på ett gäng tjänster för att få en snabb överblick om allting rullar på som det ska.

Site Kit visar Google trafik och sökningar

Med Google Site Kit installerat på din WordPress-site får du en överblick, en dashboard, att kika in på varje gång du loggar in på hemsidan. Den övergripande trafiken in till siten presenteras om du har länkat ditt Google-konto till Site Kit, där vi kan se vilka kanaler som driver trafik till våra sidor.

Glöm inte, när du lägger till Analytics med Site Kit att välja rätt Google Analytics vy. Välj inte din testvy eller den ofiltrerade (du kan läsa mer om de olika vyerna som är rekommenderade här).

Google Site Kit direkt i WordPress.

Det går också att ändra datumintervallet från de senaste 28 dagarna till 7, 14 eller 90 dagar – beroende på hur mycket eller lite data som du vill se.

Data från Google Search Console kallas för närvarande Search Funnel på dashboarden. Här kan vi se hur många sökresultatsinkluderingar (impressions) och sökresultatsklick (clicks) siten har fått.

Notera att det alltid kommer vara skillande mellan antalet sökresultatsklick (clicks) och besökare från sökresultat (unique visitors from search). Skillanden kan bero på flera olika saker, men den vanligaste orsaken är att Search Console endast visar data från Google, samtidigt som Analytics visar data från alla sökresultat (Bing, DuckDuckGo m.fl.). Skillanden är normal och förväntad.

Populära sökningar och sidor

Längre ner på Site Kit-dashboarden hittar vi de sökningar, i Google, som drivit flest klick till vår site (Search Console) samt de sidor som besökarna läser mest (Analytics).

Site Kit med sökfrågor.

En pedagogisk sammanställning för dig som är relativt ny på att hantera en hemsida, inte tidigare grävt runt i de olika Googletjänsternas rapporter eller helt enkelt bara inte har tiden till att se vad som verkar fungera kring din site.

Site Kit-rapporten över populära sökningar kan användas (och du borde göra det) för att sökmotoroptimera individuella sidor. Om en sökning har många impressions men få clicks kan det vara ett läge att klicka på sökningen vilket tar oss direkt till Google Search Console. Här kan vi se vilken sida som syns kopplat till en specifik sökning och vi kan omarbeta innehållet på sidan för att anpassa efter det sökbeteende som finns.

Site Kit håller koll på hemsidans laddtider

Sidor ska ladda snabbt, det vet vi alla – men det är också ibland ett stort arbete för att det ska bli realitet. Vi kan ha funktioner, WordPress-teman och script på vår site som gör att det laddar långsamt och då kan Page Speed Insights komma till undsättning för att flagga rött om våra besökare får en alldeles för hemsk upplevelse.

Google Page Speed med Site Kit.

Med Site Kit kan du också söka fram individuella sidor för att få Page Speed-data på sidnivå, men också…

Detaljerad Search Console-data på sidnivå.

Search Console och Analytics-data.

Med Detailed Page Stats får vi en summering av en utvald sida på vår site med sökresultatsvisningar, sökresultatsklick, besökare, bounce rate (avvisningsfrekvens) samt laddtid på mobila och stationära enheter. Riktigt fräsigt, om jag får säga det själv. Ett enkelt gränssnitt som många kan använda utan att behöva gräva runt i olika tjänster och rapporter.

Använder du AdSense?

Annonsering med AdSense kan också sammanställas med Site Kit, dock endast intäkt och vilka sidor som står för annonsintäkten. Inte supermycket att hurra för, men vi kan hålla lite pejl på läget.

Enkelt att installera Site Kit

Läs mer om Site Kit här.

Ladda ner tillägget för installation eller sök fram det (se skärmdump nedan) i WordPress gränssnitt och aktivera där. Enkla steg där du behöver vara inloggad som administratör på siten samt ha inloggningsuppgifter till de Googletjänster som du vill därefter vill koppla på.

Installera Site Kit på WordPress.
Så här ser tillägget Site Kit ut i WordPress.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.