Google varnar sajtägare vid noindex

Google utvecklar sin verktygslåda konstant för att anpassa sig efter marknadens behov och agera på all den data som stora G sitter på när det kommer till webbplatser. Googles verktyg Search Console utvecklas i stadig takt framåt med fler funktioner (och fler på väg) och automatiserade system. En automatiserad funktion som alla webbplatsägare bör ta till hjärtat är Googles mail med potentiella problem och varningar.

Google varnar vid noindex

Som ett litet test tog jag en sajt och adderade noindex-metataggen, vilket Google plockade upp inom några få dagar och sedan rapporterade via Google Search Console att webbplatsen hade ett potentiellt problem:

Gamla Search Console-gränssnittet.

Att Search Console skickade ut ett meddelande till mig via epost och att det flaggas tydligt för potentiella problem är ytterligare en anledning till att alla webbplatsägare och webmasters ska använda sig av Googles verktygslåda och verifiera sin sajt med Search Console. Tyvärr går många sajter fortfarande live med noindex-metataggen, vilket gör att sökmotorerna inte lägger till webbplatsens sidor i sitt index. Noindex-metataggen används framförallt av utvecklare när man bygger nya sajter och kampanjsidor, så att man kan dela dem mellan team och stakeholders – innan de ska gå live.

Riktigt bra av Google att hålla ett vakande öga på våra webbplatser – när vi väl lagt till dem i Search Console.

Noindex rapporteras numera under Page Indexing

Det är 2023 och Google har uppdaterat och stuvat om i Search Console i ett par omgångar. Numera finns noindex under Page Indexing, där vi får ut en lista över vilka sidor som blockerar Google från att bli indexerade.

Noindex-problem rapporterat av Google.

Vad är noindex?

Med noindex kan du förhindra att en viss sida visas på Google Sök genom att inkludera en noindex-metatagg i sidans HTML-kod. När Googlebot genomsöker sidan och hittar noindex-metataggen utesluts sidan helt och hållet från Googles sökresultat, oavsett om andra webbplatser länkar till den eller inte. Mer om noindex-metataggen finns att läsa hos Google.

Så här ser noindex-taggen ut i sidans källkod:

<meta name="robots" content="noindex">

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.