Hur installeras Google Analytics?

Google Analytics är ett verktyg för att spåra och spara hur dina besökare kommer till din webbplats och vad de klickar på. Med alla parametrar som hör till kan du få en riktigt bra bild av hur din webbplats presterar och hur dina besökare agerar. Frågor som; vilket innehåll lockar besökarna mest, blir dina blogginlägg lästa och många andra svar på din webbplats besökare och deras beteende får du med hjälp av Google Analytics.

Det är enkelt att installera Google Analytics.
Det är enkelt att installera Google Analytics.

En återkommande fråga om Google Analytics är hur det installeras. Det tänker jag förklara här nedan.

En webbplats och varje sida på en webbplats består av kod, även kallat för källkod. I källkoden på en webbplats ska man klistra in ett litet stycke extra kod från Google Analytics för att komma igång med att samla på sig besökardata.

Antingen så använder du det klassiska sättet (läs nedan) eller så använder du Google Tag Manager för att ”installera” Google Analytics på din sajt.

Om du använder den klassiska metoden så bör du inte lägga till din kod vart som helst, utan precis innan </head> i din källkod. Anledningen är rätt enkel. När du besöker en webbplats så laddas varje sida från toppen av källkoden till botten, slutet. Om du har din Google Analytics-kod i slutet av din sida och sedan kanske en tung video som automatiskt spelas upp när en besökare kommer in på sidan kan sidan vara så pass långsam att laddas in så att besökaren som genast klickar sig vidare i menyn för att komma till en annan sida inte registreras av Google Analytics eftersom sidan som helhet inte har laddats in i webbläsaren.

Koden för Google Analytics får du när du registrerat dig för ett konto, som är gratis, och ser ungefär ut så här:

<script>
 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
 (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
 m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
 })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-54516992-1', 'auto');
 ga('send', 'pageview');

</script>

Så enkelt är det att installera Google Analytics. När koden ligger aktivt på din webbplats så börjar all data att samlas in.

Och om du använder WordPress finns ännu enklare alternativ, så att Google Analytics kan bli en del av din dashboard i WordPress när du loggar in, nämligen tillägget Google Analyticator.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.