Kategorier
SEO

Teknisk SEO audit med BeamsUp SEO Crawler

Det finns en ocean av olika SEO Audits och synsätt på hur en audit ska se ut och innehålla. Jag tänker inte gå in på detalj hur en teknisk SEO audit kan se ut, utan lägga min tid på att guida dig i ett av verktygen som finns tillgängliga för att ganska snabbt och enkelt hitta tekniska hinder.

BeamsUp SEO Crawler för tekniska SEO audits
BeamsUp SEO Crawler.

För att göra denna tekniska SEO audit behöver vi hämta och installera BeamsUp SEO Crawler, som för tillfället är kostnadsfritt och fungerar på Windows, Mac OSX och Linux.

Teknisk SEO audit: vad är originalet

Canonical-taggar bör varje sajt ha implementerat (klicka på länken om du inte hört talas om canonicals tidigare). Däremot så ska det endast implementeras av dig som känner dig helt säker på vad du gör och vad resultatet kommer bli. När vi arbetar med en teknisk SEO audit så bör vi kontrollera OM canonicals används och hur de har implementerats. BeamsUp SEO Crawler har två sätt att rapportera användningen av canonicals. De sidor som har taggen där den överensstämmer med sidans URL och, som exemplet nedan, sidor med taggen där den inte alls överensstämmer med sidans URL. När BeamsUp har fått spindla (crawla) en domän så kan du under TO_NOTE: page.rel_canonical_different se vilka sidor som kan ha knasigt implementerad canonical.

Olika canonical taggar på sajten
Canonical-taggar med BeamsUp SEO Crawler.

OBS! Om du saknar alternativ efter en spindling betyder det att sajten ifråga inte har ett problem med just detta. Dvs. om ERROR: status.error saknas i din rapport betyder det att du inte har detta problem.

Teknisk SEO audit: trasiga och ompekade sidor

Ompekade URL:er är ett alldeles för vanligt problem som man stöter på med webbplatser. Programmet rapporterar eventuella problem bl.a. under TO_NOTE: status.301 för ompekningar med statuskod 301, WARNING: status.302 för ompekningar som sker med statuskod 302 och ERROR: status.error för 404:or (sidor som inte finns). Om vi har pekat om en gammal URL till en ny, behöver vi använda statuskod 301 för att sökmotorn ska följa vårt råd. 301 betyder permanent ompekning. 302 signalerar att ompekningen är temporär.

När man arbetar med en teknisk SEO audit så gäller det att ha tungan rätt i mun. Små rader kod kan lätt förstöra hela veckan. Tänk om du har suttit och arbetat med ett team i månader för att lansera en ny webbplats och när lanseringsdagen är här, så händer ingenting. Tre dagar senare så händer ingenting heller. Sökmotorerna hittar inte innehållet och den trafiken som kommer in till sajten är precis som tidigare. Då kan noindex-taggen ha följt med sajten från produktionsmiljö till skarp version. Noindex-taggen säger åt sökmotorer att inte lägga till sidan i deras index och blir därmed ogooglebart.

BeamsUp rapporterar om den hittar några sidor med noindex-taggen, under TO_NOTE: blocked.meta_robots, eller andra taggar som är skapade för att man ska kunna hålla borta sökmotorer från innehåll som ännu inte är färdigt.

Sidor som blockerar sökmotorer
Blockerade sidor.

Teknisk SEO audit: länkar på den egna sajten

Länkar på den egna webbplatsen är det enklaste sättet att stärka upp sitt egna innehåll. Den viktigaste sidan ska finnas tillgänglig i menyn och nära till hands för sökmotorerna som kommer på besök för att titta på vårt innehåll. Har du optimerat en produktsida men ser inte resultatet av ditt arbete, kan det vara så att du råkat gömma denna viktiga sida långt ner i strukturen på sajten. Under fliken Incoming links kan du samla på dig en snabb överblick om rätt sidor har rätt länkar och rätt ankartexter (texten som används i länken). Länktexten ”teknisk seo audit” är mycket mer relevant och bra än ”läs mer”, om jag skulle länka till denna sida på min blogg. Jag vill att denna sida ska synas på ”teknisk seo audit”, inte om du googlar efter ”läs mer”.

Inkommande länkar (teknisk SEO audit)
Inkommande länkar.

Det här är bara toppen av isberget som är BeamsUp SEO Crawler när du ska göra en egen teknisk SEO audit. Har du en felfri webbplats kommer programmet att ge dig färre rapporter, men om du har många hål som behöver lagas så kommer programmet att lista dem. Läs av din webbplats, så håller vi tummarna att det inte dyker upp några tråkiga rapporter som du måste arbeta dig igenom.

Hämta BeamsUp och lycka till med din tekniska SEO audit!

Av Per Pettersson

Senior SEO Manager på Curamando (ARC). Använder bloggen för att förklara koncept, visa på möjligheter och skapa förutsättningar till ett effektivare arbete kring digital tillväxt.

3 svar på ”Teknisk SEO audit med BeamsUp SEO Crawler”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.