Filtrera bort SPAM i Google Analytics

Ett stort och väldigt aktuellt problem för webbanalytiker och webbplatsägare är spam och spöktrafik. Trafik som egentligen inte hänt och som verkligen inte är en människa att räkna in i din data. Under 2015 så har problemet växt till att bli ett brett och återkommande problem.

Med några enkla steg ska vi ta oss an uppgiften att filtrera bort spökbesök och spam. Det första är att aktivera botfiltreringen.

Det andra vi kan göra är att skapa ett filter i administratörsgränssnittet som inkluderar hostname och vår domän. Vi skapa alltså ett filter som säger att trafiken vi ska titta på, måste ske på vår domän. I mitt fall, perpettersson.me (min engelskspråkiga blogg). Använd \-tecknet för att markera punkter (.)

Filter hostname i Google Analytics

Om du har domänen googleanalytics.se och vill lägga in ett filter, skriver du alltså googleanalytics\.se som filter pattern.

Det tredje vi kan göra, är att skapa ett retroaktivt filter så vi kan titta på dagar, veckor och månader som redan passerat, utan spam och spökbesök. För att filtreringen ska fungera retroaktivt behöver vi skapa ett segment. Vi bygger vårt segment så att vi tittar endast på sessioner som inkluderar hostname vår domän. Klicka på bilden för att se hur segmentet är utformat:

Segment i Google Analytics för att filtrera bort SPAM

På små webbplatser med lite trafik så den här typen av spam väldigt tydligt. Det kan röra sig upp till halva trafiken, eller till och med mer än det, som är spöktrafik.

Hostname segment för att filtrera bort spökbesök

Om nu vi är utsatta av återkommande spam-attacker som gör vår data skev, kan ett alternativ vara att blockera det med .htaccess-filen. Men det kommer med en liten varningslapp. Mycket kan gå fel när man stökar och bökar omkring med viktiga filer på sin server.

Gör som +300 andra intresserade av digital marknadsföring

Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut max en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåll de senaste artiklarna, samt kortare relevanta nyheter och förändringar som inte håller artikelmåttet – men är viktiga att veta om ändå.Publicerat

i

på ämne:

Kommentarer

2 svar till ”Filtrera bort SPAM i Google Analytics”

 1. Profilbild för Peter Höjman

  Tack Per, det här var till stor hjälp! Det här ska jag dela med bolagen i vår ehandelsinkubator.

  1. Profilbild för Per Pettersson
   Per Pettersson

   Tack Peter, det är riktigt roligt att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.