Kategorier
Google Analytics

Filtrera bort SPAM i Google Analytics

Ett stort och väldigt aktuellt problem för webbanalytiker och webbplatsägare är spam och spöktrafik. Trafik som egentligen inte hänt och som verkligen inte är en människa att räkna in i din data. Under 2015 så har problemet växt till att bli ett brett och återkommande problem.

Med några enkla steg ska vi ta oss an uppgiften att filtrera bort spökbesök och spam. Det första är att aktivera botfiltreringen.

Det andra vi kan göra är att skapa ett filter i administratörsgränssnittet som inkluderar hostname och vår domän. Vi skapa alltså ett filter som säger att trafiken vi ska titta på, måste ske på vår domän. I mitt fall, perpettersson.me (min engelskspråkiga blogg). Använd \-tecknet för att markera punkter (.)

Filter hostname i Google Analytics

Om du har domänen googleanalytics.se och vill lägga in ett filter, skriver du alltså googleanalytics\.se som filter pattern.

Sponsrat innehåll. Google Analytics Breakthrough är en bok av Feras Alhlou, Shiraz Asif och Eric Fettman där läsaren får lära sig grunderna med Google Analytics, fallgroparna och steg för steg instruktioner för att avancera sina kunskaper och implementera mätning.

Det tredje vi kan göra, är att skapa ett retroaktivt filter så vi kan titta på dagar, veckor och månader som redan passerat, utan spam och spökbesök. För att filtreringen ska fungera retroaktivt behöver vi skapa ett segment. Vi bygger vårt segment så att vi tittar endast på sessioner som inkluderar hostname vår domän. Klicka på bilden för att se hur segmentet är utformat:

Segment i Google Analytics för att filtrera bort SPAM

På små webbplatser med lite trafik så den här typen av spam väldigt tydligt. Det kan röra sig upp till halva trafiken, eller till och med mer än det, som är spöktrafik.

Hostname segment för att filtrera bort spökbesök

Om nu vi är utsatta av återkommande spam-attacker som gör vår data skev, kan ett alternativ vara att blockera det med .htaccess-filen. Men det kommer med en liten varningslapp. Mycket kan gå fel när man stökar och bökar omkring med viktiga filer på sin server.

Haka på 300+ prenumeranter intresserade av webbanalys

Av Per Pettersson

Per brinner för att hjälpa företag få ut det mesta av den digitala världen. Senior konsult (manager) som gillar att föreläsa och sprida kunskap om digital marknadsföring.

2 svar på ”Filtrera bort SPAM i Google Analytics”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.