Google Tag Manager-guiden

Den här guiden till Google Tag Manager är tänkt att vägleda dig från att sätta upp ett grundläggande konto och komma igång med ett antal taggar, triggers och variabler. Guiden är ett ärligt försök att minska din eventuella rädsla för att börja använda Google Tag Manager.

Google Tag Managers gränssnitt.

Kom igång med Google Tag Manager

  1. Hur fungerar Google Tag Manager? (denna sida)
  2. Skapa ditt GTM-konto och första tagg (för sidvisningar)
  3. Namnkonventioner (denna sida)
  4. Se och lägg till användare i Google Tag Manager
  5. Läsvärda artiklar om Google Tag Manager
  6. Fler artiklar kommer

Hur fungerar Google Tag Manager?

Taggstyrning för webben använder en särskild behållartagg (container) som du placerar på alla sidor på webbplatsen. Behållaren ersätter alla manuellt kodade taggar på din webbplats eller i din app, inräknat taggar från AdWords, Google Analytics, Floodlight och tredje part. När du har lagt till behållartaggen för Taggstyrning på webbplatsen, kan du uppdatera, lägga till och administrera ytterligare taggar direkt i Taggstyrning på webben.

En tagg är ett kodavsnitt som körs på en sida. Taggar kan användas i många olika syften, men de flesta taggar som används i Google Taggstyrning är utformade så att de skickar information från din webbplats till tredje part. Google Analytics-taggen och taggen för AdWords konverteringsspårning skickar till exempel information om aktivitet på din webbplats till Google.

Taggar körs, eller exekveras/aktiveras, vanligtvis när sidan läses in eller vid en interaktion med sidan. Du definierar utlösare i Google Taggstyrning och kopplar dessa till taggar för att ange när en tagg ska aktiveras. Ett exempel på en utlösare är den fördefinierade ”Alla sidor”, som aktiverar taggen på dina webbplatssidor i samma ögonblick som de läses in.

En utlösare är ett villkor som tolkas som antingen sant eller falskt vid körning. Detta görs genom att värdet i en variabel jämförs med värdet du angav när du definierade utlösaren.

Läs mer om tekniken bakom Google Tag Manager hos Google.


Google Tag Manager namnkonventioner

När vi arbetar med GTM så är det viktigt att strukturera och namnge all implementerad mätning på ett logiskt sätt för andra att förstå. Namnkonventioner är bland det viktigaste att definera innan arbetet påbörjas.

Namnkonventioner för taggar. Ange vilken tjänst som används (GA/Hotjar/Adform) följt av vilka inställningar som appliceras på taggen (sidvisning/event) och kort beskrivning (Facebook konvertering):

GA - Event - Scroll tracking 
Adform - Sidvisning - Genomfört köp

Namnkonventioner för triggers. Ange vilken typ av trigger som används (Scroll depth/DOM ready) följt av vilka inställningar som appliceras på triggern (YouTube percentage/All elements) och ytterligare förhållanden (PDF click/outbound link click):

Scroll depth - Scroll percentage - Blog posts

Applicera samma tanke på variabler och all specialanpassad kod som implementeras i Google Tag Manager-kontot.

Använd Folders (mappar) för att sortera all mätning för att snabbt kunna se vad som är implementerat. Om du hanterar en flerspråkig webb kan du använda mapparna för respektive land. Om du hanterar en väldigt stor sajt med olika funktioner på olika sidtyper kan du istället använda mappstrukturen för att dela upp innehållet på webbplatsen.

Det absolut viktigaste att ta med sig, är att använda logiska namnkonventioner och organisera kontot för alla andra som kommer/kan komma att använda Google Tag Manager.

Artiklar om Google Tag Manager