Kategorier
Konverteringsoptimering

Ändra designen på din blogg direkt i webbläsaren

Om du sitter och är sugen på att ändra designen på din blogg eller webbplats kan du med fördel, vid mindre ändringar, göra dem först i din webbläsare för att se resultatet direkt och möjligheten att visa föreslagna ändringar till kollegor eller vänner för deras åsikter och godkännande. Det enda du behöver för att ändra din design och layout är webbläsaren Google Chrome.

Ändra design direkt i Chrome.
Petterssonfoto
Vi använder fotobloggen petterssonfoto.com som exempel.

Inspektera och gör ändringar i koden

Öppna den webbplats som du vill ändra (det behöver inte vara din sajt) och högerklicka på det som du vill justera. I detta exempel så vill jag först ta bort den grå bakgrunden och få allt så där typiskt Skandinaviskt vitt och avskalat:

Inspektera i Google Chrome
Högerklicka och inspektera på sidan.

Leta upp det som skrivs ut inom body och hitta background. Här kan det variera från webbplats till webbplats hur all information strukturerats:

Justera bakgrundsfärgen direkt i Chrome
Leta upp body och background för att justera bakgrundsfärgen.

Ändra färgkoden till det du vill testa. Här anger du Hex-koder, vilket du inte ska behöva minnas. Det finns givetvis en sajt som listar färger/Hex-koder och där du kan fixa till just den nyansen som du själv vill ha.

Nästa ändring på bloggen blir att byta typsnitt. Jag högerklickar på texten och inspekterar den. Inom body hittar jag font-family där jag testar den klassiska skrivmaskinsstilen ”Courier” som IBM tog fram på 50-talet. Vill du läsa på lite mer om vilka typsnitt du kan och bör använda dig av på webben så ska du ge denna sida några minuter av din kärlek.

Justera typsnitt i webbläsaren
Inspektera typsnitt och justera med dina ändringar.

Nu har vi bytt bakgrundsfärg och typsnitt på webbsidan. Jag kan ändå tycka att det blev lite fräschare, även om Courier inte är det vackraste eller mest lättlästa typsnittet:

Ta-daa! Fotobloggen har ny bakgrund och nytt typsnitt.
Ta-daa! Fotobloggen har ny bakgrund och nytt typsnitt.

Tänk på att ändringarna endast genomförs på den sida som du har laddat in. Om du byter sida kommer inte ändringarna att appliceras på nästa. Det är lokala och tillfälliga ändringar, så du har inte någon möjlighet att förstöra sidan som du gör dina justeringar på. Laddar du om sidan kommer alla ändringar att försvinna och det är bara att hugga tag i dina designidéer på nytt.

Av Per Pettersson

Senior SEO Manager och team lead på Curamando (ARC). Använder bloggen för att förklara koncept, visa på möjligheter och skapa förutsättningar till ett effektivare arbete kring digital tillväxt.

3 svar på ”Ändra designen på din blogg direkt i webbläsaren”

Janette,
Det går att göra med i princip alla webbläsare.
Som webbutvecklare använder jag verktyget konstant, dels för att testa hur nya ändringar kommer se ut men ofta även på andras sajter för att snabbt granska hur de gjort, t.ex. fontstorlek och färg

Precis som Tobias skriver så går det i andra webbläsare, med snarlikt gränssnitt (t.ex. med Firefox).

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.