Det här är ingen stor undersökning eller ny regel, utan en iakttagelse och ett begränsat test över hur våra sidors titlar visas i Googles sökresultat. Google ändrar konstant utseendet på sina sökresultat där titlarna blev större (2014), vilket vi konsulter reagerade på. Hur mycket utrymme har man för sina titlar i sökresultaten?
Titlar vs. titlar.
Moz rapporterar ständigt om förändringar och gör undersökningar inom SEO, vilket man bör ta med en nypa salt. Ibland är det galna slutsatser, ibland är det korrekt. Moz har en gammal sammanställning av data över 28 410 titlar i sökresultaten för att visa hur många tecken som används i titlar och om de kapas i sina sökresultat eller inte:
Om titlarna börjar kapas redan vid 52-53 tecken – betyder det att vi numera ska hålla oss under 52 tecken när vi skriver våra titlar för att vara på den mer säkra sidan? Det beror helt på.
Sökresultaten i dag visar titlarna på en yta som är 512 pixlar bred. Det här är vår plats att fylla med text. Bokstaven i är mindre än bokstaven M. Vi får alltså plats med ii på samma yta som M – om vi fokuserar på pixelbredden istället för antalet tecken. Men det blir samtidigt ohållbart för en webbredaktör att sitta och mäta pixlar.
Antal tecken i en sidas titel
Det magiska talet är 55.
55 tecken i dina sidors titlar för att vara mer eller mindre säker på att allt du skriver också visas i sökresultaten. Men samtidigt så måste vi ha full förståelse över hur våra sidor visas i alla olika sökresultat. Med vårt namn, varumärke eller domännamn?
Om man inte själv anger sitt varumärke (sitter du med en företagswebb är det dags att anstränga ögonen) i en sidas titel kan Google stoppa dit den när de presenterar innehåll i sitt sökresultat. Lugnt och fin, Google kommer inte att röra din webb. Men Google kan justera hur den presenteras i sin sökmotor.
I regel är det bäst att avsluta en titel med varumärket. ”Bäst på konverteringsoptimering | Conversionista” istället för bara ”Bäst på konverteringsoptimering”. Risken finns att bolagsnamnet är Conversionista Sweden AB och någonting som Google får för sig att själva addera, så att sidan presenteras med avsändaren i sökresultatet.
Testa dig fram hur dina sidor visas och anpassa dig efter det. Det finns inte riktigt en modell som funkar för alla.